fbpx
e kolesa

10 nasvetov za bolj kvalitetno vožnjo e kolesa

Najboljše je voziti kolo takrat, ko je vse v najlepšem redu, kajne?

Ko govorimo o opremi, nastavitvah e kolesa, udobju in o varnosti, se pojavijo mnoga vprašanja, zato smo pripravili seznam nasvetov, ki jih je vredno upoštevati in si s tem izboljšati kvaliteto vožnje.

1. Nastavitev vzmetenja

Tudi po osnovni nastavitvi, ki jo opravi prodajalec, boste po nekaj vožnjah morda morali nekoliko ponastaviti vzmetenje. Na srečo ne potrebujete doktorata, da bi vam uspelo.

Danes je literatura o tem, kako pravilno nastaviti vzmetenje, precej zajetna, vrhunske blagovne znamke, kot sta FOX in RockShox,  so v pomoč objavile vrsto nasvetov in navodil, ki lahko najdete na spletu, če pa vam tako ne uspe, vam predlagamo, da se obrnete na nas, kjer vam bomo z veseljem svetovali.

2. Preklopite na “tubeless” in se ne obremenjujte s praznimi zračnicami

Tubeless je že nekaj časa stalnica pri avtomobilih, enako pa tudi velja za današnja gorska e kolesa.

Večina koles se prodaja brez zračnic, kar pomeni, da je v pnevmatikah tesnilna masa – kar močno zmanjša verjetnost predrtja.

Druga prednost je zmanjšanje teže in sposobnost vožnje z nižjim tlakom v pnevmatikah, kar pomeni večji oprijem in več lagodja.

3. Uživajte v najbolj udobni vožnji e kolesa

V spodobni trgovini s kolesi boste ste kupili takšno e kolo, ki vam ustreza na prvi pogled in glede na testno vožnjo. Po prvih nekaj vožnjah pa opazite, da vam nekaj manjka. N

astavite si kolo, tako da vam bo popolnoma ustrezalo in ne bojte se kakšnega dela zamenjati ali ponastaviti.

4. Kaj pa pedala: SPD ali Flat?

Flat pedala so najboljša izbira za električno kolo. Nudijo veliko oprijema in stabilnost, kar zagotavlja veliko mero zanesljivosti pri spustih.

Pri nakupu pedal se prepričajte, da noga pokriva njihovo celotno površino. Daljši kot so špici, več oprijema boste imeli v mokrih in blatnih pogojih.

SPD pedala pa so ponavadi za tekmovalce v gorskem kolesarjenju, saj njihova fiksiranost na čevlju pomeni večji prenos moči in večjo učinkovitost, kar pa seveda prinaša majhno tveganje v primeru padca, saj je potrebno obvladati določeno tehniko, da lahko pravočasno izpneš nogo s pedala.

e gorsko kolesarjenje5. Ne podajte se na vožnjo brez …

Pri vsaki vožnji na e kolesu je možno, da se na kolesu kaj pokvari ali pa se zgodi nesreča, zato je skoraj obvezno s seboj imeti večnamensko orodje (multi-tool), orodje za verigo (chain breaking tool), rezervno zračnico, vezice in mini tlačilko, ob primeru padca, pa vam nebi škodila še mini prva pomoč.

6. Kaj je najbolje obleči za na kolesarsko turo?

Važno je da poskrbite, da vaša obleka za kolesarjenje ni le elegantna, temveč tudi funkcionalna.

Oblačila naj bodo zračna in lahka in nikoli ne vozite brez oblazinjenih kolesarskih hlač (na eMTB boste veliko več časa sedeli na sedežu kot na običajnem gorskem kolesu).

V nahrbtniku imejte dežni jopič ali vetrovko, in dodaten sloj, da boste pripravljeni na vse možne vremenske razmere.

7. Ne pozabite, vedno pazite nase

Večina nas skrbi le za svoj videz, na kolesu bi radi izgledali dobro, vendar velikokrat pozabimo uporabljati ustrezno zaščito.

Danes ne manjka elegantnih čelad, ki so dobro zračne in imajo blazinice, ki preprečujejo, da bi vam znoj kapljal po obrazu, po drugi strani pa še odlično izgledajo.

Glede na vaš stil vožnje lahko po potrebi uporabljate tudi ščitnike (za noge, roke, trup in hrbet). Ne smemo pozabiti omeniti tudi rokavic, ki zagotavljajo le še dodatno zaščito v primeru padca.

8. Kako varno voziti in se ob tem zabavati

Vsa nova razmerja prihajajo z začetno fazo spoznavanja. Enako velja za vaše novo e kolo. E kolesa so edinstvena zaradi svoje teže, svojih sposobnosti pospeševanja in moči, ki vam jo nudijo ob strmem vzponu.

Soočeni s temi prednostmi se boste morda znašli prej, kot ste pričakovali, zato se je pametno spopasti s spretnostmi ravnanja z eMTB premišljeno in varno, ter se tako, kar se da zabavati ob vožnji.

9. Izberite pravo razmerje med vašim delom in delom e kolesa s pomočjo električnega motorja

Pri električnih kolesih ni prav domnevati, da je več pomeni boljše. Bolj kot vam motor pomaga, hitreje boste izpraznili baterijo. Neizkušeni kolesarji bi lahko bili presenečeni nad samo silo najmočnejše stopnje asistence in bi zlahka ugotovili, da se kolo zdi neobvladljivo.

Priporočamo uporabo srednje ali nizke stopnje pomoči pri običajni vožnji. Ugotovili boste tudi, da se počutite bolj lagodno in boste lahko uživali v pokrajini, namesto da bi se skrbeli, ali boste dosegli omejitev 25 km/h.

vožnja z električnim kolesom10. Delovanje motorja e kolesa lahko prilagodite tudi s pametnim telefonom

Znamke koles, kot je Specialized (pa tudi proizvajalci motorjev, kot je Shimano), so ustvarile aplikacije za pametne telefone, ki vam omogočajo natančno nastavitev vašega motorja.

Stvari, kot je občutljivost na pospeševanje, kako se sprosti moč in kako se obnaša posamezna stopnja pomoči, lahko prilagodite tako, da boste v vožnji bolj uživali, vaša baterija pa bo zdržala dlje časa.

Glede na to, katero programsko opremo imate, lahko načrtujete pot in prilagodite porabo baterije tako, da ustreza tej vožnji.

11. Bonus nasvet

Preizkusite nove stvari in si tako izboljšajte kvaliteto vožnje e kolesa in se ob tem zabavajte.

Deli objavo