fbpx
Kakšno električno gorsko kolo kupiti?

Kakšno električno gorsko kolo kupiti?

Bi radi kupili električno gorsko kolo, a ne veste, kakšnega izbrati? Si ogledujete različne modele električnih koles, a niste prepričani, kateri med njimi bi vam bil najbolj pisan na kožo?

S pomočjo našega vodiča in napotkov v njem boste veliko lažje izbrali ustrezno električno gorsko kolo zase – takšno, ki bo kos vsakemu terenu, po katerem se boste vozili, in ki vam bo hkrati nudilo vse potrebno udobje, predvsem pa vam bo omogočalo učinkovito kolesarjenje.

V vodiču boste lahko našli odgovore na prav vsa vprašanja, ki vas zanimajo, zato vam bo naš vodič zagotovo v veliko pomoč pri odločitvi, kakšno električno gorsko kolo kupiti.

Kako deluje električno gorsko kolo?

Električno gorsko kolo je gorsko kolo, ki ima vgrajen motorni pogon, s pomočjo katerega lahko kolesar precej lažje poganja pedala oziroma mora v to vlagati veliko manj napora in moči.

Motor električnega kolesa

Če kolesar ne pritiska na pedala, kolo obstane, saj se motorni pogon aktivira šele s pritiskanjem pedal. Električno gorsko kolo torej od kolesarja še vedno zahteva nekaj fizičnega napora, vendar pa mu je pri potiskanju pedal v veliko pomoč motorni pogon, ki mu močno olajša kolesarjenje, kar je še posebej razvidno pri vzpenjanju v klanec.

Kakšne vrste električna kolesa obstajajo?

Tako kot običajna kolesa se tudi električna kolesa delijo glede na to, kakšni vrsti vožnje oziroma kakšnemu terenu so namenjena. To pomeni, da lahko izbirate med cestnimi, mestnimi, treking in gorskimi električnimi kolesi.

Če se tudi klasična gorska kolesa delijo glede na teren oziroma vrsto vožnje na enduro, XC / Race, downhill, freeride itd., pa za električna gorska kolesa to ne drži povsem.

Električna gorska kolesa se namreč načeloma ne delijo na posamezne kategorije, ampak se modeli razlikujejo glede na vrsto motorja, vzmetenja, težo, učinkovitost in različne druge lastnosti, zaradi katerih so bolj primerni za določen teren ali tip vožnje.

Hard tail ali polno vzmeteno električno gorsko kolo?

Tako kot pri klasičnih gorskih kolesih imate tudi pri električnih gorskih kolesih na voljo različne vrste vzmetenja.

Ker boste svoje električno gorsko kolo uporabljali še kje drugje kot na dobro urejenih poteh in v mestu, hardtail verjetno ni najboljša izbira. Za veliko več udobja pri kolesarjenju izven urejenih poti bo najbolje poskrbelo polno vzmetenje.

Je bolje izbrati aluminijasti ali karbonski okvir?

Karbonski okvirji so sicer lažji od aluminijastih, vendar pa je teža okvirja veliko bolj pomembna pri klasičnih gorskih kolesih, kjer se pri poganjanju v klanec pozna vsak gram, pri električnih gorskih kolesih pa ni tako, saj vam pri vzponih pomaga elektro motor.

Zaradi tega je iz tega vidika vseeno, kakšen material okvirja za svoje električno gorsko kolo izberete, saj bosta oba materiala služila svojemu namenu.

Vrhunska električna gorska kolesa so navadno narejena iz karbona, večina kolesarjev pa bo povsem zadovoljna tudi s kakovostnim aluminijastim okvirjem primerne velikosti in geometrije.

Koliko prestav potrebuje električno gorsko kolo?

Glede prestav za električno gorsko kolo velja precej podobno kot za klasična gorska kolesa: 8 do 12 prestav tako več kot zadostuje za nemoteno kolesarjenje po različnih terenih in strminah.

Pri tem je pomembno predvsem to, da prestave omogočajo enostavno menjavo ter da so zanesljive.

Če boste kupili električno gorsko kolo kakšnega od priznanih proizvajalcev iz sveta kolesarjenja, bo to zagotovo opremljeno tudi s kakovostnimi prestavami.

Kakšen motor naj ima električno gorsko kolo?

Glavna razlika med različnimi modeli e-gorskih koles ni le v vrsti motornega pogona, ampak so pomembne predvsem naslednje lastnosti:

  • moč motorja,
  • velikost motorja,
  • teža motorja.

Moč motorja nam pove, kakšna je njegova zmogljivost, velikost motorja vpliva tudi na njegovo težo, kar je pomembno z vidika skupne teže posameznega modela, ki naj bo čim manjša.

Prav tako pa je pomembno, kam je motor nameščen, saj vas ta ne sme ovirati pri poganjanju oziroma sami vožnji.

Kakšen doseg baterije ima električno gorsko kolo?

Doseg baterije nam pove, koliko kilometrov lahko prekolesarite z napolnjeno baterijo. Običajno je to tudi navedeno ob posameznemu modelu, pri čemer je treba vedeti, da je ta podatek odvisen od številnih dejavnikov in lahko variira od 30 do 130 kilometrov.

Doseg kolesa

Odvisen je namreč ne le od zmogljivosti baterije, ampak tudi od drugih dejavnikov, kot so teža kolesarja, vrsta terena ter način vožnje.

Če je motor nastavljen na najvišjo stopnjo in gre pretežno za vožnjo v klanec, bo seveda doseg veliko manjši, kot če kolesar ne potrebuje tako velike asistence motorja.

Pri tem je dobro vedeti tudi to, da je doseg baterije odvisen tudi od maksimalne moči motorja, zato je pri izbiri in izračunu povprečnega dosega treba upoštevati tudi ta podatek.

Kaj morate vedeti, preden kupite električno gorsko kolo?

Preden izberete primerno električno kolo zase, je dobro poznati naslednje podatke:

  1. Zmogljivost baterije

Baterija je za nemoteno delovanje električnega gorskega zelo pomembna. Vsak model ima v specifikacijah običajno navedeno tudi to, kakšna je zmogljivost njegove baterije, in sicer ta lahko znaša od 250 Wh do 1000 Wh. Večja ko je kapaciteta baterije, bolje je.

  1. Moč motorja

Moč motorja predstavlja eno od ključnih lastnosti električnega kolesa, saj vpliva na njegovo zmogljivost. V Evropi je povprečna moč motorja na električnih kolesih sicer z zakonom omejena na 250 W.

  1. Navor motorja

Naslednji pomemben podatek pri izbiri ustreznega modela je navor motorja (merjen v Nm). Večji ko je navor, lažje bo električno gorsko kolo poganjati v klanec.

Navor motorja namreč označuje, kolikšno podporo oziroma asistenco nudi motor kolesarju pri poganjanju koles.

  1. Velikost koles

Električno gorsko kolo ima običajno kolesa v velikosti 27,5” ali 29”.

Pri tem je dobro vedeti, da velikost precej pripomore k temu, koliko je treba med vožnjo navkreber ali po zahtevnejšem terenu pritiskati na pedala, pa tudi na to, kako dobro kontrolo boste imeli nad kolesom.

  1. Vzmetenje

Vzmetenje poskrbi, da med vožnjo ne boste občutili vsake nepravilnosti na poti ter da boste lahko nemoteno vozili tudi čez korenine in druge zahtevnejše terene.

Kot že rečeno, je zaradi tega najboljša izbira polno vzmetenje, hod vzmetenja pri električnih gorskih kolesih pa je navadno med 100 in 200 mm.

Najbolj optimalno je sicer izbrati električno gorsko kolo s hodom vzmetenja od 130 do 170 mm.

S pomočjo zgoraj naštetih osnovnih informacij boste veliko lažje presodili, kakšne lastnosti ima določeno električno gorsko kolo. Tako ga boste veliko lažje izbrali.

Kdaj in kako ga nameravate uporabljati?

Pri izbiri ustreznega kolesa pa vam je lahko v pomoč tudi vprašanje, kdaj in kako nameravate uporabljati svoje novo električno gorsko kolo:

  1. Za daljše ture, predvsem po makadamu

Če radi kolesarite na daljše razdalje, potem je pri tem ključno čim večje udobje. Zato je v ta namen priporočljivo izbrati električno gorsko kolo s polnim vzmetenjem, sploh če se boste večinoma vozili po makadamskih poteh.

Pri daljših kolesarskih turah je v izogib bolečinam v hrbtu dobro izbrati model, pri katerem lahko sedite čim bolj pokonci, prav tako pa je pomembna zmogljivost baterije oziroma to, kakšen doseg ima ter kako hitro se polni.

  1. Za avanture po zahtevnem terenu izven urejenih poti

Če obožujete zahtevne terene izven urejenih poti, potem potrebujete električno gorsko kolo z vsaj 140 mm hoda, ustreznim vzmetenjem, ki bo dobro ublažilo vse nepravilnosti na poti, ter čim bolj uravnoteženo geometrijo.

Avanture po zahtevnem terenu izven urejenih poti

  1. Za ekstremno gorsko kolesarjenje s tehnično zahtevnimi vzponi in spusti

Če želite električno gorsko kolo uporabiti za to, da boste z njim preizkušali svoje meje tudi na zelo zahtevnem terenu, potem je pomembno, da izberete robusten model z ustrezno geometrijo. Nekateri modeli vam bodo nudili predvsem velik užitek pri drznih spustih, drugi pa vam omogočajo tudi užitek pri vzponih.

Vsekakor pa vam bo električni pogon pri vzponih v veliko pomoč ter vam bo močno olajšal vožnjo v klanec.

  1. Za vsakodnevno vožnjo vsepovsod

Če nameravate električno gorsko kolo uporabljati za vsakodnevno vožnjo ter z njim do neke mere čim bolj nadomestiti uporabo avtomobila ali javnega prevoza, potrebujete model, pri katerem je bolj kot učinkovitost pomembno to, da njegova teža ni prevelika in da ne potrebuje posebnega vzdrževanja, prav tako pa izberite takšnega, ki je opremljen z blatniki in lučmi.

Za vsakodnevno vožnjo vsepovsod

Da se boste z izbranim modelom lahko res udobno vozili, pa je najbolje izbrati polno vzmetenje, čeprav za vsakodnevno vožnjo za krajše razdalje zadošča tudi hardtail.

Vsekakor lahko v ta namen izberete tudi mestno ali treking električno kolo, a električno gorsko kolo vam bo res omogočilo, da se z njim zapeljete kamorkoli.

Koliko stane kakovostno električno gorsko kolo?

Cena električnega gorskega kolesa je odvisna od številnih dejavnikov, vsekakor pa so dandanes cene precej nižje, kot so bile še pred nekaj leti, ko električna kolesa še niso bila tako popularna.

Danes je tudi izbira različnih modelov veliko večja kot nekoč, zato se v ponudbi najde električno gorsko kolo za prav vsak žep.

Najcenejši so navadno hardtail modeli, cene pa rastejo glede na kvaliteto okvirja, motorja in drugih delov kolesa, vsekakor pa za nekaj tisočakov lahko dobite že zelo kakovostno električno gorsko kolo. Vsekakor pa se vam pri nakupu splača izkoristiti različne akcije in popuste, saj tako lahko električno gorsko kolo dobite veliko ceneje.

Se splača kupiti rabljeno električno kolo?

Nakup rabljenega električnega kolesa je veliko boj tvegan kot nakup klasičnega električnega kolesa, saj je težje, zato je obraba večja, poleg tega pa sta njegova pomembna dela tudi baterija in motor.

Pri tem je vsekakor pomembno, da je bilo izbrano električno gorsko kolo dobro vzdrževano in redno servisirano ter čim manj rabljeno.

Najbolje pa je, da kupite novo električno gorsko kolo, saj je tak nakup najbolj zanesljiv.

Kakšno vzdrževanje potrebuje električno gorsko kolo in kakšni so stroški vzdrževanja?

Stroški vzdrževanja so odvisni predvsem od tega, koliko boste električno gorsko kolo uporabljali. Več ko ga boste uporabljali, večkrat ga bo treba odpeljati tudi na servis, na njem kaj popravljati ali zamenjati kakšen del.

Pred nakupom pa je dobro poiskati tudi servis, kjer bodo znali čim bolje poskrbeti za vaše električno gorsko kolo.

Vsekakor je bolj kot cena vzdrževanja in servisiranja pomembno to, da je vzdrževanje in servisiranje kakovostno izvedeno in da bo za vaše električno gorsko kolo poskrbljeno tako, da vam bo omogočalo varno, udobno in zanesljivo vožnjo.

Katere znamke so najboljša izbira?

Za zelo kakovostna veljajo gorska električna kolesa znamke Scott, ki so na voljo v različnih cenovnih razredih, prav tako pa so med uporabniki nadvse priljubljena električna gorska kolesa Specialized, ki nudijo odlično razmerje med učinkovitostjo in ceno ter veljajo za zelo zanesljiva.

Zelo močne motorje in zmogljive baterije imajo tudi električna gorska kolesa Giant, na voljo pa so vam tudi različne druge znamke, ki prav tako ponujajo zanimive modele, med katerimi bi bil kakšen od njih primeren prav za vas.

Ne pozabite tudi nakup vse potrebne opreme!

Pri nakupu pa nikar ne pozabite tudi na to, da je za varno vožnjo nujna tudi uporaba čelade, poleg tega pa je dobro kupiti tudi drugo opremo – očala, ustrezen nahrbtnik in kolesarska oblačila.

Za varno vožnjo je nujna tudi uporaba čelade
Za varno vožnjo je nujna tudi uporaba čelade

Pri tem ne pozabite tudi na primerno kolesarsko obutev, ki jo morate izbrati glede na to, s kakšnimi pedali je opremljeno vaše kolo.

Na električno gorsko kolo je pametno namestiti tudi luči, saj vas pri vračanju s ture lahko hitro preseneti večer, prav tako pa je nepogrešljiva tudi kakovostna ključavnica. Vsekakor pa je treba razmisliti tudi o tem, ali bi vam pri vožnji s kolesom prišla prav še kakšna druga dodatna oprema.

Katero električno gorsko kolo je pravo zame?

Zgornji nasveti so vam vsekakor lahko v pomoč, če kupujete električno gorsko kolo, za vse dodatne informacije in vprašanja pa so vam na voljo tudi v kolesarski trgovini Enduro, kjer vam nudijo veliko izbiro odličnih in kakovostnih električnih gorskih koles priznanih proizvajalcev, kot so Scott, Specialized, Giant in podobni.

Vse modele si lahko ogledate tudi na spletu, v omenjeni kolesarski trgovini pa vam bodo znali tudi strokovno svetovati pri izbiri najprimernejšega modela za vas.

Zaposleni v kolesarski trgovini bodo na podlagi svojih izkušenj znali najbolje oceniti, katero električno gorsko kolo bi bilo najboljša izbira za vas, saj se na kolesa zelo dobro spoznajo, v zadnjem času pa so se specializirali tudi za prodajo električnih oziroma e-koles.

Ob tem vas bodo k nakupu v njihovi kolesarski trgovini poleg bogate izbire različnih modelov prepričale tudi ugodne cene in posebne akcijske ponudbe, ki se vam jih vsekakor splača izkoristiti.

Deli objavo

Komentarja (2)

Comments are closed.