Plezalni čevlji - plezalke

Plezalni čevlji oz. plezalke so ključne za uspeh in udobje pri plezanju. Na enduro.si ponujamo raznovrstno paleto plezalk, od nevtralnih za začetnike in vsestranske plezalce do agresivnih modelov za napredne plezalce.
Vsak par je skrbno izbran, da zagotovi optimalno zmogljivost in udobje za vaš specifičen stil plezanja.

Filtriraj:  Filter

Razumevanje različnih tipov plezalnih čevljev je ključno za izbiro prave opreme, ki bo ustrezala vašim potrebam in slogu plezanja.
Na Enduro.si vam ponujamo širok spekter plezalk, od nevtralnih modelov za udobje in vsestranskost, do zmerno agresivnih in agresivnih čevljev za zahtevne smeri.
Vsak tip čevlja je zasnovan z mislijo na specifične zahteve plezanja, zagotavljajoč, da boste našli popoln par, ki bo izboljšal vaše plezalne sposobnosti in izkušnjo.

Tip plezalnih čevljev (plezalk):

 1. Nevtralni plezalni čevlji:

Primerni za vse vrste plezanja in udobni za celodnevno nošenje. So vmesni tip med agresivnimi in udobnimi čevlji.

 • Primerni za začetnike in vsestranske plezalce.
 • Udobni za celodnevno nošenje in različne vrste plezanja.

V to skupino spadajo:  Scarpa Origin in Scarpa Velocity (ženski in moški)

 1. Zmerno agresivni plezalni čevlji:

Imajo nekoliko bolj asimetričen podplat in rahlo spuščen vrh, pogosto tudi trši vmesni podplat.

 • Za izkušene plezalce, ki iščejo vsestranskost in zmogljivost.
 • Primerni za športno plezanje, dolge večraztežajne smeri in tradicionalno plezanje.

V to skupino spadajo:  La Sportiva Katana, Scarpa Vapor V (ženski), Scarpa Force V (ženski), Miura VS Velcro

 1. Agresivni plezalni čevlji:

Namenjeni za tehnično zahtevne smeri, kot so previsi in tehnične balvanske smeri. Imajo močno zakrivljen podplat in prste, tesno prileganje in lahko imajo trši vmesni podplat.

 • Za napredne plezalce in tiste, ki se ukvarjajo s tehnično zahtevnimi smermi.
 • Idealni za previsne in tehnične balvanske smeri ter težavne športne smeri.

V to skupino spadajo:  Scarpa Drago, Scarpa Instinct VS, Scarpa Instinct S, Scarpa Instinct VS-R, La Sportiva Solution, FiveTen Gym Master

Izbor plezalnih čevljev (plezalk):

Za izbiro plezalnih čevljev,  je pomembno upoštevati tri ključne dejavnike:

 1. Oblika, velikost in volumen noge:

  Plezalni čevlji bi morali pristajati kot druga koža, pri čemer je pomembna pravilna širina, volumen narta in oblika prstnega dela​​.

 2. Tip plezanja in teren:

  Različni modeli plezalnih čevljev so oblikovani za specifične vrste plezanja in teren. Trdi čevlji so namenjeni majhnim oprijemom in dolgotrajnemu plezanju, medtem ko so mehki čevlji primerni za notranje plezanje in previsna območja​​.

 3. Slog plezanja:

  Izberite čevlje, ki se ujemajo z vašim naravnim slogom plezanja. Na primer, za plezalce, ki se zanašajo na natančnost, so primerni trši čevlji, medtem ko bodo plezalci, ki dajejo prednost hitrosti in fluidnosti, imeli več koristi od mehkih čevljev​​.

Pomembno je tudi, da čevlji ne pritiskajo preveč na prste in da ne povzročajo nelagodja​​. Pri izbiri plezalnih čevljev je priporočljivo preizkusiti več modelov, da najdete tiste, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam​​.

Vzdrževanje in nega plezalnih čevljev (plezalk)

Da bi vaši plezalni čevlji iz ponudbe Enduro.si dlje časa ohranili svoje lastnosti in učinkovitost, je pomembno upoštevati naslednje nasvete za vzdrževanje in nego:

 1. Pravilna uporaba:

  Nosite jih samo za plezanje. Hoja po umazaniji in pesku lahko hitro obrabi gumo, prav tako hoja z le delno obutimi čevlji, saj to deformira petni del čevlja​​.

 2. Čiščenje in odstranjevanje vonja:

  Čevlje redno čistite z vlažno krpo in jih sušite stran od neposredne sončne svetlobe. Za odstranjevanje vonjav uporabite dezodorante ali praške za čevlje​​.

 3. Nega podplata in roba:

  Podplate in robove obrišite z mokro krpo po vsaki uporabi. Za oživitev oprijema lahko nežno uporabite grob brusni papir ali žično krtačo, vendar previdno, da ne povzročite prezgodnje obrabe​​.

 4. Popravilo in obnova:

  Redno preverjajte podplate in robove čevljev za znake obrabe, kot so tanjšanje, vdolbine in odstopanje. Za manjša popravila lahko uporabite lepila kot je Shoe Goo. Če se podplat preveč obrabi, razmislite o ponovni obnovi podplata, kar je običajno ceneje kot nakup novih čevljev​​.

Za vzdrževanje in nego specifičnih modelov plezalnih čevljev, ki jih ponuja Enduro.si, upoštevajte zgornje smernice in se po potrebi posvetujte z našimi strokovnjaki.

Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen plezalec, pravi plezalni čevlji lahko naredijo veliko razliko.

Na Enduro.si smo zavezani k temu, da vam ponudimo najboljše plezalne čevlje, ki ustrezajo vašim specifičnim potrebam in slogu plezanja. Z našo obsežno ponudbo in strokovnim svetovanjem smo prepričani, da boste našli idealen par, ki bo podpiral vaše plezalne podvige in prispeval k vašemu plezalnemu uspehu.

Obiščite nas in odkrijte svoj popoln par plezalk!