fbpx
Kako izberemo kolesarske öevlje

Kako izberemo kolesarske čevlje

Kolesarimo seveda lahko v kakršnikoli obutvi, vendar pa nam kolesarski čevlji lahko kolesarjenje močno olajšajo. Vsak, ki redno kolesari, bi zato moral razmisliti o njihovem nakupu.

Kolesarski čevlji so namreč oblikovani tako, da je z njim kolesarjenje veliko lažje. Njihovi podplati so namreč trši, zaradi česar bo pritiskanje pedal zaradi boljšega prenosa moči veliko bolj učinkovito.

Poleg tega pa so nekateri modeli zasnovani tako, da jih je možno vpeti v pedala, kar omogoča še boljši izkoristek moči med vožnjo.

Tisti kolesarski čevlji, ki takšnega pripenjanja ne omogočajo, pa imajo podplat iz gume, ki iz pedala ne zdrsi kar tako, zato je vožnja tudi bolj varna.

Kakšne kolesarske čevlje kupiti?

Kolesarski čevlji morajo biti prilagojeni temu, kakšno kolo vozite in po kakšnem terenu največ kolesarite.

Če se ukvarjate s cestnim kolesarstvom, bodo za vas najbolj primerna izbira cestni kolesarski čevlji, če pa vam je blizu gorsko kolesarjenje, bodo prava izbira MTB kolesarski čevlji.

Slednji so primerni tudi za treking kolesarjenje, za vse, ki kolesarite rekreativno po različnih poteh pa bodo verjetno najboljša izbira kar casual kolesarski čevlji, ki so videti kot vsaka druga športna obutev in v katerih lahko tudi zelo udobno hodite oziroma jih uporabljate celo kot vsako drugo obutev za prosti čas.

Pri izbiri kolesarske obutve pa je treba upoštevati tudi to, da je ta čim bolj kvalitetna in udobna, saj jo bomo imeli na nogi verjetno več ur.

Zelo pomembna pa je tudi trdota podplata: proizvajalec kolesarske obutve BOA ima tako na primer na voljo kolesarske čevlje z bolj mehkim podplatom, ki so udobni tudi za hojo, čevlje s podplatom srednje trdote ter najvišji rang trdote s karbonskim podplatom, ki je primerna izbira za tiste, ki želijo na kolesu dosegati čim boljše rezultate.

Hkrati pa morajo biti kolesarski čevlji izbrani tudi glede na to, kakšna pedala imate nameščena na kolesu, saj mora biti izbrana obutev kompatibilna s pedali oziroma s sistemom pripenjanja nanje.

Cestni kolesarski čevlji

Cestni kolesarski čevlji morajo biti lahki in udobni ter oblikovani tako, da lahko nudijo čim boljše zračenje. Tako vam tudi med daljšo vožnjo ne bo prevroče. Hkrati pa morajo biti seveda zasnovani tako, da nudijo čim boljši prenos moči na pedala, saj vam to omogoča, da se lahko s kolesom vozite veliko hitreje. Zaradi tega pri nakupu upoštevajte indeks togosti posameznega modela, ki je odvisen od tega, iz kakšnega materiala je narejen podplat.

KOLESARSKI ČEVLJI SPECIALIZED SPORT RBX
KOLESARSKI ČEVLJI SPECIALIZED SPORT RBX

 

Cestni kolesarski čevlji morajo zato imeti gladke, izjemno trde in neupogljive podplate. Daljša hoja v njih zaradi tega ni najlažja, zato pa omogočajo toliko boljše kolesarjenje. Zasnovani so tako, da jih je možno pritrditi na pedala. Pri tem je pomembno, da izberete takšen model, ki je kompatibilen z načinom pripenjanja na vaša pedala:

 • ploščice s 3 vijaki: tak sistem omogoča največjo stopnjo stabilnosti, zelo dober prenos moči na pedala in je primeren za uporabo na pedalih proizvajalcev Look, Time in Shimano (SPD-SL);
 • ploščice z 2 vijakoma: tak sistem se lahko uporablja s pedali proizvajalcev Shimano (SPD), crankbrothers in Time.

MTB kolesarski čevlji

Kolesarski čevlji za gorsko in treking kolesarjenje imajo podplat z nekoliko profila, zaradi česar je hoja v njih lažja kot v cestnih kolesarskih čevljih.

Podplat je prilagojen tako, da omogoča dober prenos moči na pedala, hkrati pa tudi hojo po neravnih terenih, gozdnih poteh, koreninah in podobno. Če med kolesarjenjem večkrat sestopite s kolesa, ob njem hodite peš ali ga celo nosite na hrbtu, potem so MTB kolesarski čevlji prava izbira za vas, saj boste lahko v njih tako udobno hodili kot kolesarili, kolesarjenje pa bo bolj učinkovito kot pri običajni pohodni obutvi, zato boste kolo lažje poganjali v klanec.

KOLESARSKI ČEVLJI SCOTT COMP BOA
KOLESARSKI ČEVLJI SCOTT COMP BOA

 

Tudi MTB kolesarski čevlji so na voljo v več različicah – lahko imajo ravne podplate, ki jih ni mogoče vpeti v pedala, lahko pa imajo »clipe« oziroma zagozde, s katerimi jih pripnete na pedala.

S tem pridobite boljšo kontrolo nad kolesom ter tudi večjo učinkovitost pri poganjanju v klanec. Ali bi vam to ustrezalo ali ne, je odvisno od vas in vašega načina vožnje, predvsem pa od tega, kakšna pedala imate na kolesu. Tako kot pri cestnih kolesarskih čevljih je tudi pri MTB obutvi za kolesarjenje pomembno, da izberete tako, ki je kompatibilna s pedali na vašem kolesu.

Casual kolesarski čevlji

V zadnjih letih pa so zelo popularni postali tudi tako imenovani casual kolesarski čevlji oziroma kolesarski čevlji, ki so videti podobno kot vsaka druga športna obutev ali obutev za prosti čas, vendar pa so prilagojeni kolesarjenju.

ČEVLJI FIVE TEN FREERIDER
ČEVLJI FIVE TEN FREERIDER

 

Podplat pri takšni obutvi je namreč narejen iz kakovostne gume, ki nudi zelo dober oprijem, zaradi česar je stik s pedali nemoten, vožnja pa lažja.

Casual kolesarski čevlji so dobra izbira za vse, ki radi kolesarite rekreativno oziroma na kolesu preživite kar nekaj časa, vendar pa nato v istih čevljih tudi hodite po mestu, greste v službo, po opravkih, v šolo itd.

Kako izbrati ustrezno velikost čevljev za kolesarjenje?

Kolesarski čevlji morajo biti primerne velikosti, ki pa ni nujno popolnoma enaka številki vaših čevljev, ki jih uporabljate za hojo.

Čevlji, v katerih hodimo, morajo biti nekoliko večji od našega stopala, kar nam omogoča nemoteno gibanje, medtem ko stopalo med kolesarjenjem miruje.

Zaradi tega so lahko kolesarski čevlji nekoliko manjši, vendar ne preveč: še vedno morajo nuditi vse potrebno udobje in vas nikakor ne smejo tiščati. Pri tem je treba vedeti, da se lahko številke kolesarske obutve od proizvajalca do proizvajalca tudi nekoliko razlikujejo, kar je treba upoštevati pri nakupu. Pri izbiri ustrezne velikosti pa vam lahko pomagajo tudi naslednji nasveti:

 • izberite kolesarske čevlje, ki se vam dobro prilegajo in so čim bolj udobni (za razliko od druge obutve se kolesarski čevlji kasneje ne bodo raztegnili ali oblikovali po vaši nogi, saj boste v njih pretežno kolesarili in ne hodili, zato se nam morajo že takoj prilegati kot uliti);
 • kolesarski čevlji morajo biti dovolj veliki, da v njih lahko brez težav pomigate s prsti (spredaj mora biti torej dovolj prostora, zaradi česar med kolesarjenjem ne bo prišlo do občutka odrevenelosti ali mravljinčenja);
 • zadnji del kolesarskega čevlja mora lepo objeti vašo peto: vaša peta se v čevljih ne sme premikati gor in dol, ampak mora biti pri miru in stabilna, stopalo pa dobro podprto.

So boljši kolesarski čevlji z vezalkami ali zaponkami?

Kolesarski čevlji se lahko zapenjajo na različne načine, zato je pred izbiro primernega modela dobro razmisliti, kateri način nam najbolj ustreza:

 • Vezalke omogočajo največjo prilagodljivost uporabniku, saj si jih vsaj lahko zaveže tako močno, kot mu ustreza, kar je vsekakor pomembna prednost pred drugimi načini zapenjanja. Kolesarski čevlji na vezalke z bolj mehkimi (a še vseeno trdimi) podplati, so tudi bolj udobni za hojo. Po drugi strani pa so lahko predolge vezalke tudi problem, saj se lahko med vožnjo zataknejo v kolo in povzročijo padec. Zaradi tega vezalke ne smejo biti predolge oziroma je treba njihove konce zatlačiti v čevelj, da nas ti ne ovirajo med vožnjo. Seveda pa imajo vezalke tudi to slabo lastnost, da se med vožnjo lahko nepričakovano odvežejo, zaradi česar so jih proizvajalci večinoma že začeli nadomeščati z drugačnimi sistemi zapenjanja. Še ena slaba lastnost vezalk pa je, da se med vožnjo hitro umažejo ali zmočijo, kar se še posebej hitro zgodi pri vožnji izven urejenih poti.
  KOLESARSKI ČEVLJI Z VEZALKAMI
  KOLESARSKI ČEVLJI Z VEZALKAMI

   

 • Trakovi za zapenjanje predstavljajo dobro alternativo vezalkam, saj se dobro obnesejo v vseh pogojih ter imajo hkrati to prednost, da se težje odpnejo, zaradi česar je njihova uporaba bolj varna. Nekateri modeli imajo dva trakova za zapenjanje, drugi pa kar tri, zaradi česar je zagotovljena še večja možnost prilagoditve zapenjanja.
 • Zaponke predstavljajo še eno od možnosti za zapenjanje kolesarskih čevljev, pri čemer se lahko od modela do modela razlikujejo. Pomembno je, da so zaponke zasnovane tako, da ne omogočajo le tega, da čevelj med kolesarjenjem ostane dobro zapet, temveč omogočajo tudi nastavljanje čevlja tako, da se ta čim bolj prilagaja nogi oziroma stopalu.
 • Vrtljivi gumbi za zapenjanje predstavljajo inovativen način zapenjanja, ki je zelo natančno in ga lahko prilagodimo svojim potrebam. Zategnjenost zapenjanja lahko preprosto in hitro nastavimo z vrtenjem gumba. Takšen sistem zapenjanja z vrtljivimi gumbi tako vsekakor omogoča podobno prilagodljivost uporabniku kot vezalke, a praktično nima nobenih slabosti. Proizvajalec kolesarskih čevljev BOA na vrtljive gumbe za zapenjanje nudi tudi doživljenjsko garancijo, saj so zasnovani tako, da brez kakršnikoli težav delujejo vrsto let.

Kako pravilno skrbeti za kolesarske čevlje?

Kot vsaka druga obutev tudi kolesarski čevlji potrebujejo nego. S pravilno nego podaljšamo njihovo življenjsko dobo, zato je ta zelo pomembna. Pravilna nega kolesarskih čevljev vključuje:

Čiščenje kolesarskih čevljev

Po uporabi je kolesarske čevlje dobro očistiti z vlažno krpo, bolj trdovratno umazanijo pa lahko iz njih odstranite tudi s krtačo. Pri tem si lahko pomagate z vodo, v katero ste kapnili nekaj mila, saj boste tako umazanijo in zasušeno blato lažje odstranili.

Sušenje kolesarskih čevljev

Če so po uporabi kolesarski čevlji mokri ali vlažni, jih je treba dobro posušiti. Pri tem odstranimo vložek in ga posušimo posebej, saj bo tako sušenje potekalo hitreje.

Zunanji del čevlja lahko obrišemo s krpo, vanj pa namestimo zmečkan časopisni papir, ki bo absorbiral vlago. Najbolje je, da časopisni papir v čevlju pustimo čez noč, v primeru, da so čevlji zjutraj še vedno vlažni, pa postopek ponovimo.

Zamenjava »clipov« oziroma zagozd za pripenjanje na pedala

»Clipe« oziroma zagozde za pripenjanje na pedala je treba redno preverjati.

V primeru, da ne delujejo tako, kot bi morale, oziroma se ne dajo z lahkoto odpeti, jih je treba popraviti ali zamenjati. Pri nakupu novih morate upoštevati, kakšna pedala imate, saj boste tako najlažje izbrali ustrezne.

Deli objavo