fbpx
Kako izbrati otroško kolo

8 nasvetov, kako izbrati najbolj ustrezno otroško kolo

Vaš otrok potrebuje novo kolo ali pa otroško kolo kupujete celo prvič, zato gledate različne modele in ne veste, katerega med njimi izbrati?

Potem vam bo naših 8 nasvetov, kako izbrati najbolj ustrezno otroško kolo, zagotovo v pomoč, saj boste tako veliko lažje izbrali kolo, s katerim se bo vaš otrok lahko z veseljem in varno vozil.

Pri tem je pomembna tako primerna velikost kolesa kot tudi to, da je to čim bolj kakovostno ter prilagojeno vašemu otroku. Če ne veste, kakšno otroško kolo kupiti, si preberite nasvete, ki smo jih pripravili za vas!

1. Kolo mora biti izbrano posebej za vašega otroka

Pri izbiri kolesa je v prvi vrsti pomembno to, da izberete otroško kolo posebej za vašega otroka.

Otroško kolo je treba prilagoditi otrokovi starosti, velikosti oziroma telesni višini, pa tudi temu, kako dobro obvlada vožnjo s kolesom.

Se te šele uči ali jo že dobro obvlada? Za vožnjo še potrebuje pomožna koleščka ali pa se zna s kolesom voziti tudi brez njih? Se bo s kolesom največ vozil po domačem dvorišču, bo kolo uporabljal za pot do šole ali pa se bo z njim večkrat odpravil na kolesarski izlet po makadamskih poteh ali po bližnjih travnikih?

Od vsega naštetega je odvisno, kakšen model bi bil najbolj primeren zanj, kar je treba upoštevati tudi pri izbiri.

2. Kako veliko otroško kolo izbrati za določeno starost?

Pri kolesih za odrasle se velikost določi glede na velikost okvirja, medtem ko je pri otroških kolesih malce drugače, saj se velikost določi glede na velikost koles oziroma pnevmatik.

Te so na voljo v naslednjih velikostih: 12”, 14”, 16”, 20”, 24” in 26” (” označuje inč oziroma colo). Večji ko je otrok, večja morajo biti kolesa. Otroško kolo, veliko 12 col, je tako najmanjše in namenjeno čistim začetnikom, ki pri vožnji še potrebujejo pomožna kolesca. To so navadno otroci, stari okrog 3 leta, ki se šele učijo vožnje s kolesom, zato je zelo pomembno, da kolo zanje ni preveliko.

Zaradi tega je bolj kot otrokovo starost pri izbiri otroškega kolesa treba upoštevati telesno višino otroka, saj je od tega odvisno, katero kolo bi bilo najbolj primerno zanj. Načeloma pa velja naslednje:

 • 12-colsko kolo je primerno za otroke, stare nekje od 2 do 3 leta,
 • 14-colsko kolo je primerno za otroke, stare od 3 do 4 leta,
 • 16-colsko kolo je primerno za otroke, stare približno 4 ali 5 let,
 • 20-colsko kolo je primerno za otroke, stare od 5 do 8 let,
 • 24-colsko kolo je primerno za otroke, stare od 7 do 11 let,
 • 26-colsko kolo pa je primerno za otroke, stare okrog 11 ali 12 let.

3. Pred nakupom kolesa natančno izmerite otrokovo višino in razkorak

Pri nakupu kolesa je dobro upoštevati ne le starost otroka, ampak tudi njegovo višino. Pri določanju primerne velikosti kolesa za otroka pa ni pomembna le njegova telesna višina, ampak je treba izmeriti tudi njegov razkorak.

Za merjenje razkoraka naj se otrok postavi ob steno, obut le v nogavice oziroma bos. Z nogama naj stoji toliko narazen, da lahko med stegni drži knjigo.

Eden od staršev naj označi točko, kjer se vrh knjige dotika stene.

Razdalja od te točke do tal je višina otrokovega razkoraka. S pomočjo tega podatka boste najlažje določili, kako veliko kolo potrebuje vaš otrok.

 • otroško kolo v velikosti 12” je primerno za otroka s telesno višino od 90 do 100 cm ter višino razkoraka od 35 do 44 cm;
 • otroško kolo v velikosti 14” je primerno za otroka s telesno višino od 100 do 110 cm ter višino razkoraka od 40 do 50 cm;
 • otroško kolo v velikosti 16” je primerno za otroka s telesno višino od 110 do 120 cm ter višino razkoraka od 45 do 55 cm;
 • otroško kolo v velikosti 20” je primerno za otroka s telesno višino od 120 cm do 135 cm ter višino razkoraka od 55 do 65 cm;
 • otroško kolo v velikosti 24” je primerno za otroka s telesno višino od 135 cm do 145 cm ter višino razkoraka od 60 do 70 cm.

4. Otroško kolo nikakor ne sme biti preveliko

Starši marsikdaj radi kupijo malo večje kolo, saj vedo, da bo otrok hitro zrasel in bo spet treba kupiti novega.

Vendar pa to ni vedno najbolj pametno, saj se na prevelikem kolesu otrok lahko počuti manj sigurno.

Pomembno je torej, da je velikost otroškega kolesa takšna, da otrok kolo lahko obvladuje, saj bo tako vožnja bolj varna. Če je na primer glede na telesno višino otroka in višino njegovega razkoraka najbolj primerna velikost kolesa 20”, mu nikar ne kupujte kolesa v velikosti 24”, saj bo zanj precej preveliko.

V primeru, da je otrok velik na primer ravno 135 cm, pa se je treba glede na njegove sposobnosti odločiti za primerno velikost kolesa. Načeloma se otroci na manjšem kolesu počutijo bolj varno.

5. Tudi otroško kolo je najbolje kupiti v kolesarski trgovini

Otroško kolo je najbolje kupiti v specializirani kolesarski trgovini, saj vam bodo tam pri izbiri znali najbolje svetovati in pomagati.

Zaradi tega ga ni najbolj pametno kupovati v lokalnem hipermarketu, poleg tega pa tam nikoli ne veste, kakšna je njegova kvaliteta, medtem ko bo otroško kolo iz specializirane kolesarske trgovine gotovo odlične kvalitete ter oblikovano tako, da bo čim bolj optimalno za vašega otroka.

6. Otroška kolesa ne smejo biti pretežka

Pri nakupu otroškega kolesa preverite tudi njegovo težo. Žal je na trgu veliko otroških koles, ki so zelo težka oziroma tehtajo skoraj pol toliko kot otrok. Takšno kolo otrok težko obvladuje, pa tudi kolesarjenje z njim je veliko težje, zaradi česar bo svoj prosti čas manj rad preživljal na njem, kot če bi bilo kolo lahko in okretno.

7. Preverite, kakšne zavore ima izbrano kolo

Se je bolje odločiti za otroško kolo z ročnimi zavorami ali nožno zavoro? Slednja je vsekakor primerna za najmlajše, saj jim omogoča enostavno in varno zaustavljanje, pa tudi za malo večje otroke.

Pri malo večjih otrocih pa je najbolje izbrati otroško kolo, ki ima tako nožno kot ročno zavoro, saj se bo lahko tako otrok naučil uporabe obeh.

Pri ročnih zavorah pa je poleg tega, da je treba otroka naučiti, kako se jih pravilno uporablja, pomembno tudi to, da so prilagojene velikosti otrokove dlani. Le tako jih bo otrok lahko upravljal brez težav.

8. Izberite najboljše kolo za vašega otroka!

Po vseh prebranih nasvetih in po tem, ko veste, kakšna velikost bi bila najbolj primerna za vašega otroka, se morate sedaj le še odločiti, katero otroško kolo izbrati.

Da bo odločitev vsaj malce lažja, smo vam pripravili seznam petih kakovostnih modelov, ki omogočajo zanesljivo in varno vožnjo ter nad katerimi bodo vaši otroci zagotovo navdušeni:

Otroško kolo Scott Contessa JR 12 – velikost 12”

Scott Contessa JR 12 – velikost 12”Najboljša izbira za najmlajše, ki se šele učijo kolesarjenja. Otroško kolo Scott Contesshttps JR 12 je opremljeno s stabilnimi pomožnimi kolesci ter ima nizko prestopno višino, zaradi česar je lahko obvladljivo in idealno za začetnike.

Poleg tega pa gre za zelo lep in nadvse vzdržljiv model, ki ga bodo lahko kasneje uporabljali tudi bratci in sestrice.

Otroško kolo Scott Roxter 14 2020 – velikost 14”

SCOTT ROXTER 14 2020Lahko, vodljivo in vzdržljivo otroško kolo je opremljeno z nožno zavoro, ki omogoča varno zaustavljanje. Dobro se obnese pri vožnji čez travo ali makadam oziroma praktično na vseh terenih, zato je super izbira za male raziskovalce, ki počasi osvajajo svet kolesarjenja.

Otroško kolo Scott Scale 16 2020 – velikost 16”

SCOTT SCALE 16 2019Že skoraj čisto pravo gorsko kolo, ki je primerno prav za vse terene in zelo vzdržljivo, zato ga bo otrok lahko uporabljal, vse dokler ga ne preraste.

Otroško kolo Scott Scale 16 2020 je lepo vodljivo, omogoča stabilno vožnjo ter hitro, enostavno in varno zaustavljanje.

Otroško kolo Scott Roxter 20 2020 – velikost 20”

SCOTT ROXTER 20 2020Kakovostno otroško kolo je primerno tako za vožnjo po mestu kot za neraven teren, saj je opremljeno s širokimi plašči, ki poskrbijo za odlično stabilnost in oprijem.

Zaradi tega se bo otrok na kolesu počutil še bolj varno ter imel med vožnjo nad kolesom boljši nadzor. Kolo ima kakovostne zavore ter osemstopenjski prestavni sistem.

Otroško kolo Scott Contessa 24 disc 2020 – velikost 24”

SCOTT CONTESSA 24 DISC 2020Kakovostno otroško kolo, ki omogoča enostavno upravljanje. Opremljeno je z vrtljivo prestavno ročico ter ima sprednje vzmetenje, ki omogoča udobno vožnjo.

Poleg tega pa ima kolo tudi nižjo zgornjo cev, kar močno olajša sedanje nanj in sestopanje z njega. Gre za zelo funkcionalno kolo, ki se dobro obnese pri vožnji.

Kje kupiti kakovostno otroško kolo?

Še več odličnih modelov koles boste našli v kolesarski trgovini Enduro, kjer vam bodo pri izbiri z veseljem tudi svetovali, saj so specializirani za področje kolesarstva.

Če imate kakršno koli vprašanje s tega področja oziroma potrebujete pomoč pri izbiri kolesa, se obrnite na njih in pomagali vam bodo izbrati najbolj ustrezno otroško kolo, nad katerim bo vaš otrok gotovo navdušen!

Deli objavo