fbpx
Gorsko kolo

Gorsko kolo – nekaj nasvetov za lažji nakup

Na tržišču so na voljo številna gorska kolesa. Kateri model izbrati in kateri bi bil najbolj primeren za vas?

Ne glede na to, ali se z gorskim kolesarstvom ukvarjate že dlje časa ali pa kupujete svoje prvo gorsko kolo, je pomembno, da si za izbiro vzamete dovolj časa, podrobno pregledate značilnosti posameznih modelov ter premislite, kateri med njimi bi najbolj ustrezal vašim potrebam in željam.

Predvsem pa je pomembno, da sploh veste, kaj iščete, kakšne so vaše zahteve in kakšno kolo potrebujete, saj boste le tako lahko poiskali model, s katerim boste res zadovoljni.

Nakup gorskega kolesa

Zaradi velike izbire različnih modelov ustreznega kolesa zase ni vedno lahko najti, saj marsikdo ne ve, kateri model bi bil najbolj primeren zanj.

Zaradi tega se pred nakupom velja najprej vprašati naslednja vprašanja, ki vam bodo nekoliko pomagala pri izbiri:

 • Boste kolesarili pretežno sami ali v družbi ter kakšna gorska kolesa vozijo tisti, s katerimi boste največ kolesarili?
 • Kakšna kolesa so vam všeč in kakšne so vaše izkušnje s posameznimi modeli?
 • Na kakšnem terenu boste uporabljali vaše novo kolo?

Gorska kolesa so namreč na voljo v številnih različicah, ki se med seboj razlikujejo tako po velikosti koles kot po geometriji okvirja in različnih drugih značilnostih, kot je recimo vrsta vzmetenja.

Pred izbiro se je zato treba vsaj malo poglobiti v svet gorskega kolesarjenja in v to, kakšne razlike obstajajo med posameznimi modeli ter kako te razlike vplivajo na samo vožnjo.

Gorsko kolo in velikost koles – 26”, 27,5” ali 29”

 

Kakšno velikost koles izbrati in zakaj je to, kako velika so kolesa, tako pomembno?

Velikost koles oziroma njihov premer namreč v veliki meri vpliva na to, kako dobro se bo kolo obneslo med vožnjo oziroma koliko moči boste morali vložiti v poganjanje pedal.

To je še posebej pomembno pri vožnji po zahtevnejših terenih, pri premagovanju ovir, kot so na primer korenine, ali pa pri vožnji v klanec – torej pri vsem tistem, čemur so gorska kolesa tudi namenjena. Velikost koles namreč vpliva tako na težo in učinkovitost poganjanja kot tudi na to, kakšno kontrolo boste imeli nad kolesom med vzponom ali spustom.

Gorska kolesa so na voljo v velikosti 26”, 27,5” ali 29”, pri izbiri ustrezne velikosti pa je treba upoštevati naslednje kriterije:

 1. Nižja teža

Če je kolo lažje in zaradi manjših koles tudi nižje, se boste z njim lahko hitreje in z manj moči vzpenjali v klance. Gorska kolesa v velikosti 26” so zaradi tega lažja od tistih v velikosti 29”.

Pri nakupu je zato pomembno preveriti težo posameznega modela ter jo primerjati z drugimi podobnimi modeli. Čeprav gre le za nekaj gramov razlike, se pri kolesarjenju, predvsem pa pri vzponih, to še kako pozna.

 1. Večja efektivnost

Velikost koles pa močno vpliva tudi na to, kako efektivno boste lahko poganjali pedala v klanec.

Gorska kolesa v velikosti 29” so sicer res težja, a omogočajo veliko bolj efektivno vožnjo oziroma lažje vzpone kot recimo gorska kolesa v velikosti 26”. Gorska kolesa v velikosti 29” so namreč pri premagovanju ovire v obliki 6 cm velikega kvadra kar 14 % bolj učinkovita kot kolesa v velikosti 26”.

Z večjim premerom koles boste načeloma torej lažje prevozili vse ovire na poti ter si olajšali tudi vzpone, pri čemer pa je seveda treba upoštevati tudi to, da večja kolesa pomenijo dodatno težo ter najti pravo razmerje med efektivnostjo in težo kolesa, pa tudi to, kako hitro lahko s kolesom dosežete pospešek.

 

 1. Boljša kontrola

Večji premer kolesa omogoča boljši kontakt s podlago ter s tem boljši oprijem, kar vpliva tudi na boljšo kontrolo nad kolesom med vožnjo.

Raziskave kažejo, da so glede kontakta s podlago gorska kolesa v velikosti 27,5” zelo primerljiva tistim v velikosti 29”, gorska kolesa v velikosti 26” pa imajo nekoliko slabši oprijem.

Po drugi strani pa mora biti zaradi večjih koles okvir kolesa daljši, kar vpliva tudi na njegovo geometrijo. Na to je treba biti še posebej pozoren pri manjših okvirjih, saj je pri slednjih v kombinaciji z večjimi kolesi veliko težje doseči optimalno geometrijo okvirja.

Optimalna geometrija okvirja kolesa pa je tako z vidika udobja med vožnjo kot kontrole nad kolesom vsekakor zelo pomembna.

Primerjava velikosti koles za oprijemKakšna gorska kolesa poznamo?

Gorska kolesa se delijo na več tipov, ki se v prvi vrsti razlikujejo glede na to, za kakšne terene in namene uporabe so oblikovana. Temu je prilagojena tudi geometrija okvirja ter različne druge značilnosti.

Nekatera gorska kolesa se tako bolje obnesejo pri vzponih, druga pa pri spustih, tretja pa kje drugje, zato je dobro poznati glavne razlike med njimi. Tako se boste lažje odločili, kakšno kolo kupiti oziroma kakšno kolo vam sploh ustreza.

Cross country (XC) gorska kolesa za lažji vzpon

Če želite čim lažje prevoziti še tako strm vzpon, potem je Cross country oziroma XC gorsko kolo prava izbira za vas.

Vožnja v klanec je z njimi veliko bolj enostavna in udobna, saj imajo omenjena gorska kolesa temu prilagojeno geometrijo okvirja. Prav tako pa se takšna kolesa zelo dobro obnesejo na zahtevnejših terenih, kot so na primer gozdne poti.

Če imate radi vožnjo čez drn in strn po gozdnih poteh, kjer ne manjka korenin in drugih ovir, potem vam bodo Cross country gorska kolesa gotovo ustrezala. Takšna gorska kolesa pa so zelo primerna tudi za začetnike v svetu gorskega kolesarjenja.

SCOTT SPARK RC 900 COMP 2020
SCOTT SPARK RC 900 COMP 2020

 

All-Mountain in enduro gorska kolesa

Za vse, ki obožujejo dolge spuste po zahtevnejših terenih, najboljšo izbiro predstavljajo polno vzmetena Enduro gorska kolesa.

Spust bo tako pravi užitek, med tem ko se bo za vzpon treba nekoliko bolj potruditi. V primeru, da vam to ne diši preveč, so morda za vas boljša izbira All-mountain gorska kolesa, pri katerih pa bo spust še vedno odličen, predvsem pa zanje podobno kot za Enduro gorska kolesa velja, da zanje pri spustu skorajda ni ovir, zato so primerna tudi za bolj zahtevne terene.

 

SCOTT GENIUS 900 TUNED AXS 2020
GORSKO KOLO SCOTT GENIUS 900 TUNED AXS 2020

 

Kot pove že njihovo ime, je All-mountain gorsko kolo zasnovano tako, da z njimi lahko kolesarite praktično povsod ter so nekakšna kombinacija XC oziroma Cross country in Downhill koles. Če iščete kolo, ki bi se dobro obneslo tako pri vzponih kot pri spustih, potem si velja ogledati različne modele All-mountain koles v naši ponudbi.

Downhill in Freeride gorska kolesa

Downhill in Freeride gorska kolesa so v prvi vrsti namenjena predvsem hitrim spustom, pa tudi vsemogočim skokom čez različne ovire, zato so zelo vzdržljiva in omogočajo nadvse dobro stabilnost.

Zaradi tega predstavljajo odlično izbiro za vse adrenalinske navdušence, ki ne uživajo le v vožnji, ampak od kolesa pričakujejo nekaj več. Takšna kolesa so nekoliko težja, zaradi česar niso idealna izbira za vzpone, zato pa bo spust z njimi toliko bolj vznemirljiv – če radi dirkate po strmem terenu navzdol in vas pri tem ni strah nobene ovire, potem je Downhill gorsko kolo kot nalašč za vas.

Prav tako pa se dobro obnesejo pri izvajanju različnih trikov, čemur so sicer v prvi vrsti namenjena Freeride gorska kolesa – ta so zelo podobna Downhill kolesom, le da so nekoliko manj stabilna, zato pa veliko bolj okretna.

Kdaj je čas za nakup novega kolesa?

Če že imate gorsko kolo in če ga redno uporabljajte, potem sami najbolje veste, kaj so njegove prednosti in kakšne pomanjkljivosti ima, predvsem pa boste sami znali najbolje oceniti, ali vam izbrano kolo še vedno ustreza ali pa je že čas za menjavo.

Z rednim kolesarjenjem se namreč povečajo tako kondicija kot tudi sposobnosti, zato je tudi v primeru, da ste z izbranim kolesom zelo zadovoljni, sčasoma čas za nakup novega.

Če kupujete svoje prvo gorsko kolo, pa je treba izbiro prilagoditi vašim trenutnim sposobnostim.

Pri izbiri si lahko pomagate z zgoraj navedenimi nasveti, še bolje pa je, če obiščete našo kolesarsko trgovino, kjer vam bodo naši izkušeni prodajalci strokovno svetovali, kaj izbrati, prav tako pa boste izbrane modele koles SCOTT, SPECIALIZED, BERGAMONT in GIANT tudi preizkusili ter tako ugotovili, ali vam ustrezajo.

Za konec pa še nekaj dodatnih kriterijev, ki vam lahko pomagajo pri izbiri:

 1. Izberite primerno velikost ogrodja.
 2. Izberite velikost koles, ki vam najbolj ustreza.
 3. Odločite se, ali vam bolj ugajajo hard tail ali polnovzmetena kolesa.
 4. Pri izbiri ne glejte le na težo ali znamko kolesa, ampak predvsem na vse druge specifike izbranega modela.
 5. Ne glejte samo menjalnika, ker je to eden najcenejših delov na kolesu.
 6. Pri izbiri vzmetenja naj bo glavno vodilo kakovost.
 7. Nekaj denarja prihranite tudi za vzdrževanje, dodatno opremo in nadgradnjo.

S pomočjo zgornjih nasvetov in dodatnih kriterijev za nakup gorskega kolesa bo izbira veliko lažja, predvsem pa boste z izbranim modelom veliko bolj zadovoljni, zaradi česar boste še raje kolesarili.

Čim prej torej obiščite kolesarsko trgovino enduro.si in preverite, katero gorsko kolo bi bila prava izbira za vas!

Deli objavo

Komentar (1)

 • Simon Lubej

  Zdravo!

  Zanima se za nakup gorskega kolesa- sem pa začetnik z gorskim kolesom. Visok sem 190cm, 100kg.

  Lp

  18.12.2020 at 13:20

Comments are closed.