fbpx
servis koles

Zakaj je servis koles ključnega pomena za brezskrbno vožnjo?

Pomembno je vedeti, da reden servis koles ne predstavlja le naložbe v varnost in trajnost vašega kolesa, temveč je ključen tudi za izboljšanje vaše celotne kolesarske izkušnje. Ta blog vas bo popeljal skozi bistvo kolesarskih servisov, poudaril pomembnost sezonskih storitev in vam razkril, kako različni tipi koles zahtevajo svojo specifično pozornost.

Z več letnimi izkušnjami v kolesarski industriji vam bomo ponudili tudi nekaj hitrih nasvetov za učinkovito vzdrževanje kolesa doma, hkrati pa vam bomo predstavili naše strokovne storitve, ki jih nudimo v specializiranem servisu koles.

Redno servisiranje kolesa za dolgo življenjsko dobo in optimalno delovanje

Redni kolesarski servisi so ključni za zagotavljanje varne, učinkovite in trajne izkušnje z vašim kolesom.

 • Varna vožnja: zagotovi se, da so vsi ključni deli kolesa (zavore, menjalniki, veriga, itd.) v optimalnem stanju za varno vožnjo.
 • Preprečevanje okvar in nepotrebnih stroškov: pri servisu se prej odkrijejo morebitne težave in obrabe delov, kar preprečuje večje okvare in draga popravila v prihodnosti. S tem se izognete tudi večjim stroškom.
 • Optimalna učinkovitost vožnje: redno servisirano kolo je bolj odzivno, lažje se bo premikalo in bo manj obremenjeno, ker gibljivi deli kolesa delujejo optimalno.
 • Daljša življenjska doba komponent: servis koles podaljšuje življenjsko dobo komponent, kot so veriga, zobniki, gonilke in plašči. Ustrezna skrb za te dele onemogoča prezgodnje obrabljanje.
 • V izogib neprijetnim dogodkom med vožnjo: pri redno servisiranem kolesu je manj verjetno, da se bojo na cesti pojavile neprijetnosti zaradi tehničnih težav, kot je na primer predrta guma, zlomljena veriga ali težave z zavorami.
 • Vrednost kolesa se poveča: če boste kolo želeli prodati, bo le-to imeli višjo vrednost in bo bolj privlačno za potencialne kupce. Če pa ste ravno v procesu nakupa novega kolesa, vam pri tem lahko pomagamo mi; v Enduro spletni trgovini si lahko ogledate raznoliko ponudbo koles različnih tipov in znamk.

test verige

Zakaj so sezonski kolesarski servisi ključni za pripravo na izzive različnih letnih časov?

Kolesarski servis pred pričetkom sezone je posebej pomemben, saj se različni letni časi lahko precej razlikujejo glede na vremenske pogoje in izzive na cesti. Kako lahko serviser koles pripravi vaše kolo na specifične izzive v različnih letnih časih?

Spomladanski servis za kolesa

Po zimskem obdobju je potrebno celostno preveriti kolo in oceniti morebitno obrabo ali poškodbe zaradi slabega vremena. Serviser doda mazivo, saj so deli kolesa po zimskih razmerah bolj izpostavljeni obrabi.

Poletni servis za kolesa

Stanje pnevmatik je posebej pomembno v poletnih mesecih. Potrebno je preveriti tlak v pnevmatikah zato, da so primerne za vožnjo v suhih in toplih razmerah. Če se več vozite in po bolj zahtevnem terenu, je smiselno, da imate svojo tlačilko z merilnikom za nadzor tlaka v pnevmatikah.

Tukaj si lahko ogledate, kako s tlačilko preveriti tlak v pnevmatikah kolesa.

Jesenski servis za kolesa

Potrebno je preveriti, ali so zavorne obloge v dobrem stanju, saj jesenski dež in mokre ceste predstavljajo izziv za zavore. Da bi preprečili vstop vode in posledično korozijo, je potrebno preveriti tudi, ali dobro tesni ohišje gibljivih delov in zavor.

Zimski servis za kolesa

Smiselno je uporabiti maziva, ki so odpornejša proti mrazu, zato da se prepreči zamrzovanje gibljivih komponent. Za vožnjo v zimskih pogojih potrebujete dodatno zaščitene pnevmatike, pri čemer lahko uporabite tudi zimske plašče.

Ne glede na letni čas pa je dobro, da poskrbite za redno čiščenje in mazanje verige, pregled ležajev, ki so izpostavljeni obrabi, ter za nastavitve vijakov, obročev in drugih gibljivih delov. Maziva, čistila in olja za verigo lahko najdete tudi v naši spletni trgovini.

redni servis koles

Znaki, da vaše kolo potrebuje kolesarski servis

Redno servisiranje kolesa zmanjšuje tveganja za težave, saj so vsi deli kolesa ustrezno pregledani in po potrebi zamenjani. Vendar pa lahko tudi v vmesnem času, še posebej, če ste veliko na kolesu, opazite določene znake, ki kažejo na to, da vaše kolo potrebuje popravilo ali servis.

 • Težave s prestavljanjem: če prestave ne delujejo gladko ali so kakšne druge težave, jih je potrebno pravilno nastaviti ali z mazivi premazati prestavne mehanizme.
 • Odzivnost zavor: če slišite čudne zvoke pri zaviranju ali zavorne ročice ob pritiskanje ne zagotavljajo dovolj zaviranja, to lahko pomeni, da je potrebno pregledati zavore ali zamenjati zavorne obloge.
 • Vidna obraba na verigi ali zobnikih: morda bo potrebno zamenjati obrabljene dele.
 • Piskanje ali drsenje verige: če slišite piskanje ali drsenje med kolesarjenjem, je morda potrebno premazati verigo ali nastaviti prestave.
 • Pnevmatike s slabšim oprijemom: pnevmatike je potrebno napumpati ali celo zamenjati v primeru, če kažejo na slab oprijem ali imajo vidne znake obrabe.
 • Spuščanje zraka iz pnevmatik: če pnevmatike redno izgubljajo zrak, to pomeni, da so lahko poškodovane ali pa obstajajo določene težave z zračnico.
 • Škripanje ali čudni zvoki: če slišite čudne zvoke, škripanje ali klopotanje, je to lahko znak, da so določene komponente preveč ohlapne, in zato potrebujejo zategovanje, lahko pa so obrabljeni tudi krmilni ležaji.
 • Manj udobja med kolesarjenjem: če med vožnjo opazite, da imate manj stabilnosti in udobja, lahko to kaže na težave z vzmetenjem, obroči za kolo ali drugimi gibljivimi deli.
 • Vidni znaki korozije ali rje: če opazite znake korozije ali rje na delih, kot so veriga, zobniki in vijaki, je potrebno te dele pregledati, da se prepreči nadaljnja škoda.

Če opazite navedene znake pri vašem kolesu, je pomembno, da čim prej ukrepate, da preprečite morebitne težave med vožnjo. Če niste prepričani, kako rešiti določeno težavo, je najbolje, da se obrnete na strokovnjaka za popravilo koles. Pokličite nas na telefon, ali pa nas obiščite v kolesarski trgovini Enduro v Ravnah na Koroškem.

Servis kolesa zajema različna dela in storitve

Serviser koles opravi različna dela in storitve, da lahko zagotovi pravilno delovanje, varnost in dolgo življenjsko dobo vašega kolesa. Pomembno je, da se odločite za takšen servis koles, ki ustreza potrebam vašega kolesa in vašemu načinu vožnje.

Osnovni pregled

Osnovni pregled vključuje pregled osnovnih komponent kolesa, kot so zavore, prestave, veriga, plašči, zračnice, gonilka, sedež, krmilo, itd. Glavni namen je, da se ugotovi, ali obstajajo določene težave, ali je kak del obrabljen ter, ali je potrebno kaj nastaviti.

Nastavitve in uglasitve

Ta del zajema nastavitve in uglaševanje prestav, zavor, gonilke, vzmetenja, krmila, sedeža, itd. Vse te komponente morajo biti pravilno nastavljene in usklajene.

Mazanje in čiščenje

Vključuje mazanje gibljivih delov, kot so veriga, gonilka, prestavni mehanizmi, zavorne ročice, itd. Te komponente je potrebno tudi očistiti od umazanije. Cilj je, da se zmanjša trenje, prepreči korozijo in izboljša učinkovitost delov kolesa. Kako poteka pravilno mazanje verige za kolo, si lahko ogledate tukaj.

mazanje verige

Menjava in popravila koles

Če je potrebno, serviser koles zamenja obrabljene ali poškodovane komponente, s čimer kolo pripravi na optimalno delovanje, preprečijo pa se tudi težave zaradi obrabljenih komponent.

Centriranje koles

Vključuje preverjanje in popravljanje centriranja obročev, tako da so kolesa ravna in ne povzročajo vibracij med vožnjo. Centriranje koles izboljšuje stabilnost in posledično vožnjo.

Hidravlične servisne storitve

Da se zagotovi brezhibnost in varnost delovanja hidravličnih zavor, so potrebna servisna dela, kot je čiščenje, polnjenje in odzračevanje hidravličnih zavor ter pregled cevi in tesnil.

Je servis koles kaj drugačen za različne tipe koles (gorska, cestna, električna kolesa,…)?

Servis za kolesa ne zajema povsem enakih storitev pri različnih tipih koles, saj različni tipi koles zahtevajo specifično pozornost in strokovno znanje. Čemu je potrebno nameniti dodatno pozornost, ko gre za posamezen tip kolesa?

Servis za gorska kolesa

Gorska kolesa so izpostavljena bolj zahtevnim terenskim pogojem, zato je potrebno več pozornosti nameniti rednemu čiščenju in mazanju verige, menjalnikov in zobnikov, prav tako pa je pomemben reden pregled in vzdrževanje vzmetenja, vključno s čiščenjem in zamenjavo tesnil.

Servis za električna kolesa

Električna kolesa potrebujejo redno preverjanje in servisiranje električnega pogona, vključno z baterijo, motorjem in krmilno enoto. Nekatera električna kolesa omogočajo tudi programiranje in posodobitve programske opreme, kar zahteva posebno pozornost.

Pri nas lahko izbirate med široko ponudbo električnih koles za različne tipe voženj (gorska, cestna, treking,…), nudimo pa vam tudi strokoven servis koles. Specializirani smo za servis vodilnih proizvajalcev električnih pogonskih sklopov, med katerimi so Bosch, Specialized, Shimano in Giant-Yamaha.

Servis za dirt in BMX kolesa

Ker so dirt in BMX kolesa zasnovana za izvajanje trikov, skokov in manevrov na zahtevnih terenih, je pomembno redno pregledovati glavno strukturo kolesa, ki vključuje cevasti okvir, vilice in povezovalne dele. Potrebno je tudi zagotoviti, da so zavore zelo zanesljive. Tukaj si lahko ogledate, katera so najpogostejša servisna popravila za BMX kolesa.

Servis za cestna kolesa

Na cestnih kolesih so pomembne natančne nastavitve prestav in zavor, zaradi višjih hitrosti na cesti pa je potrebno redno preverjati stanje in tlak v pnevmatikah.

Servis za treking kolesa

Podobno kot pri cestnih kolesih so tudi za treking kolesa pomembne nastavitve prestav in zavor za udobno in optimalno vožnjo. Dodatno pozornost pri vzdrževanju zahteva tudi dodatna oprema, kot so prtljažniki in luči.

Vsak tip kolesa ima svoje specifične značilnosti in potrebe, zato je priporočljivo, da se obrnete na specializiran servis za kolesa, kjer imajo strokovnjaki izkušnje z določenim tipom kolesa.

Nekaj hitrih nasvetov za vzdrževanje kolesa doma

menjava zavornih ploščic

Reden servis koles je pomemben iz vidika, da se preverijo vse komponente in se kolo pripravi na optimalno delovanje, vendar pa lahko tudi sami doma naredite veliko za redno vzdrževanje kolesa. Tukaj je nekaj nasvetov.

 • Redno čiščenje: po potrebi operite kolo z milnico in vodo, da odstranite umazanijo, pesek in druge ostanke. Verigo, zobnike in gonilko pa lahko očistite s ščetkami.
 • Mazanje verige: verigo redno mažite s specializiranem oljem za verige, da zmanjšate trenje in preprečite obrabo. Po mazanju obrišite odvečno olje, da preprečite nabiranje umazanije.
 • Preverjanje tlaka v pnevmatikah: redno preverjajte tlak v pnevmatikah in ga prilagajajte glede na priporočila proizvajalca.
 • Preverjanje zavor: preverjajte delovanje zavor in se prepričajte, da se zavorne obloge pravilno dotikajo obročev ali diskov.
 • Nastavitve prestav: preverjajte prestave in se prepričajte, da se gladko premikajo in natančno prestavljajo.
 • Pozornost na dele, ki so nagnjeni k obrabi: redno pregledujte kolo, posebej zobnike, verigo in plašče, dele, ki so nagnjeni k obrabam in poškodbam.
 • Preverjanje, ali so vsi deli pravilno pritrjeni: preverite, ali so gibljivi deli, kot so tesnila in ležaji, na mestu in brez znakov iztekanja maziva. Preverite tudi, ali so vsi vijaki za nastavitev trdno zategnjeni pri sedežu, krmilu in pri prtljažniku.

Sami lahko opravite tudi manjša popravila koles. Pri tem vam bo v pomoč osnovno orodje za kolesa, kot so razni ključi za konuse, orodje za snemanje osi pogona, orodja za verigo, itd.

Enduro servis koles – vaš partner že vrsto let

 Poleg bogate ponudbe različnih tipov koles in znamk ter kolesarske opreme, vključno s komponentami koles, dodatki za kolo in izdelki za vzdrževanje in zaščito koles, vam v Enduro centru nudimo tudi strokovno vzdrževanje in popravila koles vseh priznanih znamk.

Servis koles izvaja naše tehnično usposobljeno osebje. Smo uradni serviserji vodilnih proizvajalcev komponent, kot so SRAM in Shimano, specializirani pa smo tudi za servis električnih koles. Vabljeni v našo servisno delavnico, kjer vam bomo svetovali najboljše rešitve za vaše kolo.

Deli objavo